Pagina's

zaterdag 22 augustus 2015

Hoe was je een schapenvacht

Wist je dat ik al meer dan 20 jaar mijn eigen vulwol was en kaard ?

Hoe het allemaal begon 

Toen ik jaren geleden begon met het maken van vilt popjes leek het me toch wel heel erg leuk om zelf de vulwol te wassen. Gelukkig had de directeur van de organisatie waar ik toen werkte twee hobby schapen en kreeg ik van hem een mooie vacht.
Ik woonde op een flat met een klein balkon maar waste iedere keer een klein hoeveelheid wol en liet dat binnen drogen bij de verwarming en die wol ging ik later zittend op de bank bij de tv lekker uitpluizen zodat het mooie losse vezels werden.

Vulwol wassenWol niet wassen met koud water 

Ik gebruik nu al jaren Texelaar wol en ontdoe de vacht van vuile stukken, poep en strootjes. Jarenlang waste ik de hele vacht in de plastic zandbak en liet dat een hele nacht of zelfs nog meer dagen in het regenwater staan met zout erin. Inmiddels weet ik dat je dit niet moet doen omdat door het koude water de lanoline terugslaat op de wol en dan wordt de wol hard en dan werkt dat niet fijn om te vullen.

hoe was jij je eigen vulwol

Wol wassen met heet water 

Op de spingroep leerde ik dat je wol met heet water moest wassen. Ik kon me er niets bij voorstellen maar het werkt fantastisch. Gewoon in een plastic afwasteiltje heet water uit de kraan erop en een drupje afwasmiddel erbij en zorgen dat de wol goed onder water staat. Ik gebruik hiervoor een houten tang anders verbrand ik mijn vingers.


Wol is zelfreinigend 

Omdat wol zelfreinigend is loopt het vuil vanzelf uit de wol en hoef je de wol nauwelijks na te spoelen. Ik laat het water afkoelen totdat ik er net met mijn  handen in kan , giet het water eraf, druk het water er voorzichtig uit en laat de wol drogen.


Antroposofische wol laten drogen

Wol drogen 


Ik heb gisteren maar even gebruik gemaakt van onze trampoline om de wol te drogen omdat ik drie vachten tegelijk gewassen had.
Update : inmiddels heb ik geen trampoline meer maar droog ik de wol gewoon op een droogrek 

vulwol kaarden vulwol pluizen


Wol pluizen of kaarden 

Als de wol echt goed droog is kun je deze gaan pluizen, ik heb dit jaren gedaan. Gewoon op de bank, thee doek eronder voor afvalstukjes , heerlijk rustgevend. Pluizen van wol is echt rustgevend en heel leuk om te doen met je (klein) kinderen thuis of op school. Sinds een aantal jaren maak ik gebruik van een kaardenmolen , maar voor gebruik pluis ik de wol nog steeds met de hand. Op de foto kun je zien hoe de wol er dan uitziet. Het worden een soort matjes van wol. Ik bewaar de wol in een postzak of een oud dekbedhoes.

Waarom zelf wol wassen ?

Ik doe het op deze manier en het werkt voor mij fantastisch, ik hoop voor jou ook. Begin met kleine hoeveelheden dan blijft het leuk om te doen. De wol die je zelf wast is zoveel fijner om mee te vullen dan de lontwol die vaak in pakketten gebruikt wordt. De wol voelt nog een heel klein beetje vettig aan en laat zich heel goed vormen. Je kunt de wol gebruiken voor het opvullen van viltfiguren voor op de seizoentafel  en voor het maken van antroposofische poppen. Je kunt met deze wol ook heel goed spinnen.  

Was jij ook je eigen wol ?

7 opmerkingen:

Hannah Bos zei

Ik ben een spinster:-), maar ik was mijn wol natuurlijk ook. Dat doe ik meestal pas nadat ik de wol gesponnen heb. De strengen wol leg ik in lauw water met zout. Het vuil trekt er eigenlijk direct uit. Ik laat het nog een uurtje staan en spoel het dan uit en dan aan de waslijn. Ik zal jouw methode ook eens uitproberen!
Groet Hannah

Vlijtig Liesje zei

Ik vind het mooi wit geworden. Het lijkt me best een rustgevend karweitje.

Marloes Kreatief zei

Ja ik doe het ook met heet water ,maar jouw wol is heel mooi wit

Helmi zei

Wat ziet de wol er prachtig mooi uit.

Knutselpret zei

jazeker was ik ook mijn eigen wol heerlijk om te doen en fijn als er weer ruimte komt in de wolschuur :)

Knutselpret zei

leuk om te lezen hoe jij dat doet er zijn zoveel manieren om wol te wassen

Atelier de Vier Jaargetijden zei

Ja hoor, iedereen doet het op zijn/haar eigen manier.
Groet Thea

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...