zaterdag 29 augustus 2015

Nachtvlinder van vilt voor op de seizoentafel

De nachtvlinder

De nachtvlinder van Atelier Pippilotta  is een patroon uit 2003. Ik heb deze  jaren geleden ook al eens
gemaakt voor  de kleuterjuf van mijn kinderen. Toen al vond ik de kleur camel van het originele ontwerp een beetje saai en heb het toen vervangen door een gele kleur vilt. ( helaas geen foto van )

De nachtvlinder opnieuw gemaakt

Deze week heb ik de nachtvlinder opnieuw gemaakt omdat ik dit een prachtig ontwerp vind voor de nazomer.

Antroposofisch popje seizoentafel vilt Atelier de Vier Jaargetijden
Wat ik ervan vond 

Nog steeds een prachtig ontwerp om te maken , dit ontwerp is ca, 18 cm. lang en dat ligt mij beter dan die hele kleine ontwerpen omdat ik hele grote handen heb.
De originele kleur vind ik nog steeds een beetje saai en heb dit daarom vervangen door een hand geverfd lapje vilt dat ik nog ergens had liggen. Ik heb even gegoogeld op een plaatje van de nachtvlinder en vond dat deze kleur er wel bij paste. Met een handgeverfd lapje beschik je natuurlijk over andere kleuren dan die standaard verkrijgbaar zijn, dus ik snap de keuze ook wel voor de camel kleur !
Het patroon is duidelijk beschreven en goed te volgen ook voor beginners. Zoals altijd meer dan voldoende materialen in dit pakket.


Details nachtvlinders

De nachtvlinder zelf is heel gemakkelijk om te maken en de details zijn erg goed beschreven.
Ook zo leuk dat er aan de achterkant op het jasje ook nog een nachtvlinder zit, kijk maar.

Antroposofisch popje van vilt seizoentafel Atelier de Vier JaargetijdenOntwerp vaker maken

Ik heb dit ontwerp dus nu al voor de 2e keer gemaakt en ik vind dit ook een ontwerp om er een winteruitvoering van te maken en dan met een blauw pakje aan , dan heb je een winterkabouter met lantaarn in de hand !

Maak jij wel eens een ontwerp vaker ?

zaterdag 22 augustus 2015

Hoe was je een schapenvacht - vulwol wassen

Wist je dat ik al meer dan 20 jaar mijn eigen vulwol was ?

Hoe het allemaal begon 

Toen ik jaren geleden begon met het maken van vilt popjes leek het me toch wel heel erg leuk om zelf de vulwol te wassen. Gelukkig had de directeur van de organisatie waar ik toen werkte 2 hobbyschapen en kreeg ik van hem een mooie vacht.
Ik woonde op een flat met een klein balkon maar waste iedere keer een klein hoeveelheid wol en liet dat binnen drogen bij de verwarming en die wol ging ik later zittend op de bank bij de tv lekker uitpluizen zodat het mooie losse vezels werden.

Vulwol wassen


Wol niet wassen met koud water 


Ik gebruik texelaar wol en ontdoe de vacht van vuile stukken, poep en strootjes. Jarenlang waste ik de hele vacht in de plastic zandbak en liet dat een hele nacht of zelfs nog meer dagen in het regenwater staan met zout erin .Dit moet je dus niet doen omdat door het koude water de lanoline terugslaat op de wol en dan wordt de wol hard en dan werkt dat niet fijn om te vullen.
hoe was jij je eigen vulwol


Wol wassen met heet water 
Op de spingroep leerde ik dat je wol met heet water moest wassen. Ik kon me er niets bij voorstellen maar het werkt fantastisch. Gewoon in een plastic afwasteiltje heet water uit de kraan erop en een drupje afwasmiddel erbij en zorgen dat de wol goed onder water staat. Ik gebruik hiervoor een houten tang anders verbrand ik mijn vingers.

Wol is zelfreinigend 
Omdat wol zelfreinigend is loopt het vuil vanzelf uit de wol en hoef je de wol nauwelijks na te spoelen. Ik laat het water afkoelen totdat ik er net met de handen in kan , giet het water eraf, druk het water er voorzichtig uit en laat de wol drogen.


Antroposofische wol laten drogen


Wol drogen 

Ik heb gisteren maar even gebruik gemaakt van onze trampoline om de wol te drogen omdat ik 3 vachten tegelijk gewassen had. Drogen op een wasrek gaat natuurlijk ook heel goed.

vulwol kaarden vulwol pluizen


Wol pluizen of kaarden 

Als de wol echt goed droog is kun je deze gaan pluizen, ik heb dit jaren gedaan. Gewoon op de bank, doek eronder voor afvalstukjes , heerlijk rustgevend.
Sinds een aantal jaren heb ik een kaardenmolen en kaard ik deze mooie rolletjes. Ik bewaar de wol in een postzak of een oud dekbedhoes.

Waarom zelf vulwol wassen ?
Ik doe het op deze manier en het werkt voor mij fantastisch, ik hoop voor jou ook. Begin met kleine hoeveelheden dan blijft het leuk om te doen. De wol die je zelf wast is zoveel fijner om mee te vullen dan de lontwol die vaak in pakketten gebruikt wordt. De wol voelt nog een heel klein beetje vettig aan en laat zich heel goed vormen. Pluizen van wol is echt rustgevend en heel leuk om te doen met je (klein) kinderen thuis of op school.


Was jij ook je eigen vulwol ?

vrijdag 14 augustus 2015

Zomerpicknick van Pippilotta voor op de seizoentafel/thematafel

Zomerpicknick 

Afgelopen week bleef de zon maar schijnen en begon ik toch nog aan het ontwerp van zomerpicknick van Atelier Pippilotta uit 2003.

Wat ik er van vond :

Uitgebreid patroon , met veel kleine details waar ik wel weer even aan moest wennen. Met een beetje geduld en een goede werkbeschrijving lukte het goed om de lijfjes te maken. Het ontwerp van de hond vond ik bijzonder mooi en wist je dat haar eigen hond daar model voor gestaan heeft ?

Ik heb de zomerpicknick op de foto gezet in het gras maar dit ontwerp staat natuurlijk ook mooi op de seizoentafel/thematafel  thuis of op school. Het kleine thee theeservies is van mezelf !

Maak jij wel eens een ontwerp van Pippilotta ?


Antroposofische zomerpicknick seizoentafel Atelier de Vier Jaargetijden

vrijdag 7 augustus 2015

Zonnebloempopje van vilt voor op de seizoentafel / thematafel

Ik maakte een nieuw zonnebloem popje, ik heb hiervoor het basis patroon van Mieke Stender gebruikt. . Ik vind zonnebloemen erg leuk maar helaas dit jaar maar 1 bloem opgekomen in mijn tuin,  Hou jij van zonnebloemen ?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...